lördag 21 februari 2015

Rekning och gädda

Var ute några timmar och försökte lokalisera gäddan. Inte det enklaste så här pass tidigt på säsongen. Hade 2.0°C i vattnet i princip överallt..hade en del fisk på lodet som stod lite djupare (6-9m) som jag testade på med långsamma shadjiggar men de va tröga. En mindre lyckades jag i alla fall pilla upp men det behövs lite riktig värme för att det ska komma igång på allvar. Men bra att redan nu att börja lokalisera dem och även hitta lekvikar och kolla djup osv inför den "riktiga" säsongen :)
Blev en snabb release av gäddan så inget bildbevis men det spar vi tills nästa gång.










lördag 14 februari 2015

Båtpremiär 2015

Vår eller fortfarande vinter? Lite is stoppar inte oss :)

Oh Yeah! Idag var det säsongspremiär i båten och dagens fiske riktades efter skärgårdens storvilt, Salmo trutta trutta. Havsöring för gemene man. 
Med mig hade jag kollegan Rasmus och hans kompis Rasmus.
Vi visste att det skulle vara trögt (extremt tidigt för båt) och att taktiken var att fiska av de fina leopardbottnarna, helst i söderläge där solen värmt vattnet någon tiondels grad mer.

Dagen var mycket fin och solen sken nästan hela tiden. En svag sydvästan gav båten fina drifter över havsöringstillhållen men de lyste med sin frånvaro.
Vi tog oss ut i alla fall och satte full sprätt mot öringen.
Vi tog en välbehövlig fikapaus på en ö och fick smaka på både hemgjord äppelmust och kanelbullar! Mycket trevligt, fikat är en sådan här dag en av höjdpunkterna :P
Eftermiddagen går fort och vi kastar och vevar men idag vill det sig inte. Tillslut ser vi oss besegrade av den mytomspunna östkustöringen. Vänta tills vattentempen gått upp några grader, då är vi tillbaka outtröttliga! 




Havsöringsfiske är ett riktigt pannbensfiske där det gäller att bara
nöta och nöta även om man inte känt ett pill på flera timmar.

Mycket fin dag rent väder- och fikamässigt.
Något mellan tallarna..rysk ubåt ute på fjärden?







Veckans "must see" är helt klart nya säsong 6, episode 1 av Fly vs Jerk! 


lördag 7 februari 2015

Winter maintenance and some dreams


För två veckor sedan var man i 35 graders värme.. Nu har man nästan anpassat sig till den 0-gradiga Stockholmsvintern. Isen ligger på många platser men havet är öppet! Visst känns suget att få genomföra premiärturen på svenskt vatten och svinga lite gummi. Dock får det vänta några veckor till. Medans vintern fortfarande består är det hög tid att göra underhåll på utrustningen. Har slarvat med det de senaste åren och det har märkts på flera fisketurer förra året. Rullar har börjat kärva och låta osv. 
Nu blev det en grundlig service och på några total nedplockning i delar, rengöring och återmontage med nytt fett och olja. Nu som nya :)
Använd inte 5-56 eller liknande sprayer i rullarna. De löser bara problemen temporärt, löser upp smutsen och geggar ner ännu mer inne i rullen. Kör med ordentligt fett som tål kallväder på drev och olja på de rörliga delarna. Rengöra delar kan du göra i lampolja.


2014-2015


Efter en gösera, säkert minst tio år har jag börjat återuppta gäddfisket igen vilket är väldigt kul. Utforskandet av skärgården har öppnat upp fler möjligheter på stor gädda.
Gösfisket kommer inte läggas ner totalt, men kommer kanske inte fokusera fullt så mycket på den i vår. Det blir mer gädda, förleks- och sen efterleksfiske samt att jag ska försöka knipa min första havsöring från östkusten. Västkusten lär få sitt besök det med :)

I mars kommer jag åka ner till Skåne och södra östersjön för det klassiska stortorskfisket på vrak. Hoppas på någon riktigt grov detta år!
Vad gäller gädda så är det total gummibeteseufori! Körde mycket med vanliga 15cm darts shaddar för en herrans massa år sen och tog massor av fisk, sen kom hårda jerkbaits och gummit och 10 fotaren
 stannade hemma. Nu när jag återupptagit gäddan är jag glad att slippa stå och balansera på båttoften och rycka hela tiden. Skönt att köra längre spön och "veva" hem betena igen.
Kommer i år hårdköra med söderjiggen och mcrubber som jag börjat lära mig hyggligt. I somras och höstas har jag rekat massor av fina ställen som jag tror kan leverera nu i vår..det visar sig snart :)


Gösen kommer jag fiska i småland och mälaren den varma årstiden. Prickskytte är det som gäller, men hoppas verkligen på att återuppleva ett traditionellt flötmete med mört (att se ett flöte dyka är magiskt, som hans nordin brukar säga) tillsammans med gösbröderna Dresa och Robis.

Abborren har seglat upp på min favoritlista igen. Fiskade otroligt mycket UL på dem förr i tiden. I höst är det dax att fiska dem igen, nu med dropshot och olika jiggriggar. Fantastiskt skoj fiske i höstas som ska utvecklas metod och teknikmässigt detta år.

Film kommer det bli mer av framöver. Har ordnat mycket utrustning till gopron som fungerar kalasbra.

Veckans YT tips är kanalgratis. Gillar upplägget i Fly vs Jerk och abborrserien Perch Pro.
Efter dessa episoder hör jag bara trummans röst; "I can´t believe it!"