onsdag 28 december 2016

Summering av 2016

Nu är det dax att summera 2016 års fiskesäsong! Det blir lite höjdpunkter och utvärdering av en del ny teknik som hårdkörts under gånga året.

Detta år har största delen av den nedlagda fisketiden gått till gädda i skärgården. 
Isfisket blev inget av, ett pimpelpass efter borre bara. Isen kom sent men låg ett bra tag i de grunda vikarna. Båten gjordes i ordning och kom i precis i början av april. 
Jag och Jimmy satsa på förleksfisket och vi lyckades få några skapliga gäddor. Jimmy fick nytt PB på 4kg ganska omgående, vilket va skoj! Jag lyckades aldrig knipa någon riktigt fet madam men flera +90cm fiskar kom upp precis innan leken. Alla på Mc Rubber!
Precis när gäddfisket börjat lossna behöver båten in på verkstad. Powertrimmen till motorn har dött. Det blir problem med leverans från Suzukis centrallager av ny reservdel så båten är borta i princip 1 månad!
I juni kunde gäddfisket återupptas men inga stora innan semestern.

Jag var borta på lång utlandssemester detta år så inget sommarfiske. I slutet av augusti och början av september fiskades det borre. Lite trögare fiske i mellanskärgården denna säsong, kanske att vattentempen och rätt kasst väder gjorde att de inte riktigt va på hugget de gånger vi var ute. 
Placerade mig på andra plats både i abborre och gäddtävlingen som fiskeklubben anordnar. I abborretävlingen vann Mattias som fiska med mig i min båt, så vinstsviten fortsätter för båten. 
September och oktober levererar en hel del gädda, speciellt i början av hösten. De gånger det blev fiske blåste det mycket från norr och den vinden är ingen favorit, de flesta ställen behöver sydlig vind för att kunna fiska i lovart. Ett havsöringspass (jimmy bommade en) i slutet av oktober i dåliga förhållanden, lågvatten och kuling nordanvind avslutade båtsäsongen. 

I år har jag testat en hemmagjord skrovduk. Detta för att testa om man kan minska påväxt av havstulpan på båtens undersida. Jag vill inte bottenmåla och förra året blev det att köra till båttvätt som borsta rent flera gånger. Detta va ganska kostsamt och det är en bit bort till närmsta tvätt. Har sett att det finns flera produkter på marknaden som är som en flytmatta man kör upp båten på. Dessa är också saftigt prissatta. Jag gjorde en hemmagjord av en vanlig presenning som spändes upp mellan Y-bommarna så att den sluter tätt mot botten samt hindrar solljus och nytt syrerikt vatten komma i kontakt och på så vis göra det gynnsamt åt havstulpanerna. 
Jag har inte tagit upp båten en gång denna säsong så var spännande att se hur det såg ut när den togs upp.
Kan nu konstatera att presseningen gjort sitt jobb, mycket bra! Kanske 10-15 små tulpaner längst i aktern och runt motorfästet, de va allt! Botten är ren och vit!
Blir att förbättra konstruktionen nästa år med smidigare fästanordningar.

Denna säsong va första med en frontmonterad elmotor. Vilket lyft! Den beggade Minnkotan med inbyggd gps har funkat klockrent. Efter att ha bytt batteri (gamla fritidsbatteriet 86ah) hade gjort sitt och ett 80ah agm från biltema levererar el en hel fiskedag. Har knappt använt ankaret och jag undrar hur många fler kast och bättre drifter det blivit än förrut!? Det hemmagjorda fästet i fören på båten sitter stabilt. 


I år har jag enbart kört med flourcarbontafs 0.9mm till gädda. Svårt att säga om det gett fler fiskar jämfört med stålwire. Det som varit positivt med grov FC är att slippa trassliga och ihopskrynklade wires efter gäddhuggen. Kommer fortsätta med FC nästa år då de kanske gör skillnad när de är vindstilla, klart i vattnet och grunt.

Gjorde ett litet pass nu i mellandagarna med fiskeklubbens lilla roddbåt för att få komma ut lite, det är ju öppet vatten och någonstans står ju gäddan..men denna gång va de tjuriga.. 1-2 grader i vattnet..så hade inte förväntat mig någon bonanza hehe. Nu blir de å se om de blir någon is efter nyår eller om man ska behöva vänta tills sjösättning i mars/april. Har ju sportfiskemässan på Elmia att se fram emot samt lite fiskeserier, Pike Fight, Perch-pro och Fly vs Jerk! :) 


Mellandagspass några timmar..men inget hugg denna dag

Öppet vatten den 28e dec. 1-2 grader i vattnet men lite isskorpa längst in i vassarna.