söndag 29 januari 2017

Rullservice!

Såhär vintertid är fiskesuget enormt men det är säkert över en månad till innan det riktiga spinnfisket efter förleksgädda kan komma igång. Undertiden får man passa på att förbereda sig så gott de går. Knyta tafsar, gå över sin betesarsenal och serva alla rullar så de får ett långt liv. 
Har ett par ambassadeurer rundgavlade samt några lågprofilare. Även hasplarna får sig en översyn. Jag fettar in alla drev med lågtemperaturfett och oljar in de rörliga delarna och alla kullager. Använder automatlådeolja. Till de delar som behövs rengöras ordentligt lägger jag dem i en liten burk med lampolja. Blir som nya efter det, bara smörja/fetta in och återmontera. Nu är rullarna i kanonskick redo för intensivt kastande! 


Ambassadeur C3 med ena rullgaveln nedmonterad

söndag 22 januari 2017

Gäddfabrik med Sportfiskarna

I helgen deltog jag och Rasmus i Sportfiskarnas bygge utav en gäddfabrik. De återställer våtmarker så att gäddan får bättre lekmöjligheter och uppväxtplatser.
Vi röjde ungefär ett hektar vass i en våtmark ute på Värmdö.
Det var ett ideelt arrangemang där frivilliga slöt upp för att hjälpa till. Kul att folk med fiskeintresse även vill vara med och göra en insats för ett bättre ekosystem och så småningom mer gädda och bättre gäddfiske! Ska bli intressant att följa denna våtmark i år och förhoppningsvis få skåda lekande gäddor på nära håll :) Fler rapporter kommer under våren.

Sportfiskarna har tagit fram en film som ligger på youtube, "En miljon gäddor", som beskriver en gäddfabrik, mycket sevärd.



Före röjsågarna satte fart. 

Fem timmar senare har vi röjt bort nästan ett hektar vass!


Svettigt men skönt att jobba fysiskt ibland


Rasmus pustar ut och vilar ögonen på elden

Alla med ett gemensamt intresse, gädda!

Regleringsluckan och invallningen till våtmarken redan på plats.



måndag 2 januari 2017

skissar på ny logga

Dax att uppdatera loggan för 2017 års säsong. Lite skisser nedan i olika konstellationer. Va inte riktigt nöjd med den gamla samt att jag vill ha med bloggens namn.. ska även fila på en liten logga åt Bagaren och hans hemgjorda tailbeten, Sunslope Lures.