torsdag 15 mars 2018

Betesbygge, del 2

Då va vi framme vid del 2 i mitt betesbyggande. En sak som jag lärt mig är att saker tar sin tid. Man bygger inte ett bete över en dag, inte ett bra bete i alla fall där viktning, målning och lackning är perfekt. Eftersom man inte har hur mycket fritid som helst att lägga på byggandet får jag räkna med ett par veckor från och med att man sätter sågen i träbiten tills betet är helt riggat och klart för användning. Med denna tidsuppskattning vet jag nu på ett ungefär när de olika momenten skall utföras.

Efter att prototyperna för wobblern blev klara satte jag igång med ett tailbete. Jag söker ett universal allround bete som jag kan ha som utgångspunkt när de kommer till tailar. En lagom stor bit som de flesta gäddor kan hugga, tröga som huggvilliga. Några skall vara snabbsjunkande medans några långsamt sjunkande för att kunna täcka in olika situationer men slippa blya med externa sänken.

Det kommer bli några naturtrogna färger och några skrikiga. Sen går det ju experimentera med olika tailar, antingen curly eller paddel. Det är det som är de roliga med tailbeten, att det går kombinera på så många sätt.

Nu till själva byggandet av Tail prototyp 1.

En skiss i min betesbyggarbok. Här har jag skrivit upp hur mycket viktning jag behöver för de olika betena, jag har nämligen 2 olika träslag att jobba med. Abachi samt furu där abachi inte kräver lika mycket vikt för att sjunka. Abachi är mycket "mjukare" och enklare att bearbeta.

Skruvstädet, sticksåg och rasp gjorde grovjobbet. Sen blev det finjustering i sliprondeln för att tillslut gå på med sandpapper för hand.


Det blev 10 st som nu skall bearbetas vidare. Inte helt enkelt att få dem symetriska då jag inte har tillgång till fräs mm. Men det är ju ett hantverk och jag är bara i början av betesbyggandet så det kommer gå framåt och det är ju av sina misstag man lär sig :)


Köpte några olackade färdiga göswobblers från dittdrag för att träna mer med airbrushen. Lite mer färg blev det också. Körde några klassiska färgsättningar för gös som gösambulansen, CLN-clown, rödvit och blåvit. Dessa färger funkar riktigt bra i de småländska grumliga gössjöarna. Får se i sommar, skall ge några till farsan så han får provfiska redan i vår. Dessa ska få ett lager lack på sig innan de är redo för vattnet.

Imorgon drar sportfiskemässan igång och jag är superladdad! Återkommer med rapport och bilder.