lördag 27 april 2019

April månads fiske

Då har det gått några veckor sen förra rapporten. Har hunnit med några gäddpass, dock har de varit trögt på de ställen jag brukar fiska på. Körde ett pass nere runt nynäshamn med Jim och Pär, men de blev bompass. Nordan och en köldfront gjorde fisken köldstel. 
Körde den 27e april kring mina hemmavatten och det gav bättre resultat.
Vattennivån har sjunkit kraftigt då det inte regnat på över en månad, kanske mer. Vattentempen låg i början av april kring 4 grader och nu den 27e 10-12 grader längst in i de grunda vikarna. 
Solen har lyst och det har inte blåst så mycket. Våren kom ovanligt tidigt, redan i mitten av april så kändes det som att vi va en bit in i maj.. 
Det har kommit upp några gäddor i alla fall. Westin swim papegoj, mcmy hotpike och mrcrubber jr firetiger har fungerat bra. 
Såg säl långt in i en gäddvik, den simmade utåt så har säkert varit inne å frossat på lekande gädda :(
Nästa fiske blir något utöver det vanliga. Lax i östersjön! Hoppas att få min livs första lax. Rapport kommer!


grym gäddracer!

fika upp gäddan


70 cm, westin swim

äntligen lite gädda i båten!

75 cm, mcmy





lördag 13 april 2019

Västkustens havsöringar, tredje gången gillt

April börjar numera traditionsenligt med havsöringspremiär på västkusten. Jag, Jimmy och Rasmus är tillbaka för tredje året i rad för att jaga de silvriga.
Vi tog ledigt fredagen för att få två heldagar med fiske. Det behövs då det inte bara är att åka och hämta dem. 
Förra året fick vi endast 2 st små så förhoppningarna att lyckas detta år va höga, i alla fall jag som bommade förra.
Vädret var inte det optimala. Ordentlig frånlandsvind som ven som stormbyar under natten till fredagen. Klart väder och relativt kyligt.
Vi började vada och kasta i flera långgrunda vikar utan något pet eller följe. Vattnet blev ganska grumligt av blåsten och vågorna. 
Efter flera ställen har Jimmy ett par följen men de sitter inte. Vi nöter på i solen och helt plötsligt händer det! När draget är en spölängd ifrån spötoppen kommer en öring i full fart och hugger på mitt bete. Enkel match att håva och sen returnera den lilla fisken. De brukar ju gå i stim vid denna årstiden och ofta hugger fler på samma område.
Något kast senare sitter en liten till på mitt bete, äntligen har det lossnat! 
Vi nöter på men de är borta igen.
Vi gör en längre förflyttning och fiskar oss framåt. Jimmy lyckas dra en öring på sin upphängarfluga. Sen drar han en till, på flugan! 
Rasmus kör envist med sitt räkbete och tillslut hugger det även för honom. Öringen är 45cm och godkänd. Första godkända på längre, kul att se att de något större finns med.
Vinden ger sig inte och det blåser hård frånlandsvind hela dagen.
Totalt fick vi ett par fiskar per man och en godkänd är väldigt bra!
Efter en lång dag går vi tillbaka till stugan där Rasmus gör en risgryta med extra chili i och efter den middagen är man absolut inte frusen av sig längre. Vi pratar igenom lördagens strategi och vi bestämmer oss att testa ett nytt område. Väl där är det för vindstilla då de fortfarande blåser frånlandsvind men svag. Botten är fin men någon fisk blir de inte. 
Vi tar dem där en annan gång. 
Vi beslutar att köra de vatten vi fiskade av på fredagen och påbörjar vårt nötande igen. Stendött. Vinden har lagt sig helt och vattnet känns väldigt kallt när tidvattnet börjar pressa på. Alla vi möter har haft uselt fiske. 
Sent på eftermiddagen har Jimmy och Rasmus hugg men de sitter inte. Vi jobbar på in i skymning men det blir ett bompass.. så är det ibland. 
Summerat så var det en betydligt bättre helg rent fiskmässigt än förra året. Alla fick fisk och det var ändå rätt skönt väder med sol. Nästa år kör vi igen, då ska 45+ upp! 

Rasmus med sin 45a! 

Jimmy med en nästan godkänd öring

Spö, rulle, bete och fina bottnar

Årets första öring på kroken! 

Liten men så skönt att indela helgen med FISK!

45an fileas och tillreds