söndag 5 maj 2019

Blekinge laxresa

Den 1a maj åkte jag ner till Blekinge för att fiska lax med Rasmus. Vår plan var att driftmeta upp de stora vandringslaxarna som går ganska nära kusten just nu. Båten är ganska liten så just driftfiske med ett par sillar på släp skulle nog fungera bra. 
Vi hyrde en stuga i yttre skärgården där vi satte upp vår egna fiskecamp. 
Alltid skönt att kunna va på plats flera dagar så man hinner komma in i det och sen gäller de ju att tajma vädret med för att komma ut på havet. 
Väl på plats kan vi konstatera att det har börjat blåsa ordentligt, upp emot 15-17 m/s i byarna från sydväst-väst. Det går inte åka ut med båten i den vinden så vi får vänta. Vi ordnar betesfisk, men även sillarna är svåra att lokalisera men vi lyckas tillslut hitta dem i en håla. 
Temperaturen har sjunkit rejält de senaste dagarna och ligger på knappa 5 grader mitt på dagen, frost på nätterna. Ett riktigt kallras.
Fredag morgon får vi en lucka när vinden vrider till nord några timmar, då måste vi ut!
Upp kl 04 för att va ute på 30 meters kurvan och grundtopparna efter soluppgången. Det tar ca 1 timme ut med träbåten och det går fortfarande en hel del sjö och dyningar efter gårdagens blåst. 
Vi släpper ut våra tackel, likt flötestrolling men med en ballong som flöte. Vi driver på och testar ett par hotspots. Under tiden lyckas jag få en torsk, liten men väldigt välmående som tur va.
Fönstret för fisket var på ett par timmar sen skulle vinden vrida tillbaka till hård väst så vi får bege oss in igen efter några timmar för att inte bli överrumplade där ute. Vädret och öppet hav är inget att leka med, speciellt inte när man sitter i en liten båt som vi. 

Ingen lax men nu har vi testat metoden och det verkar hett! 
Eftermiddagen blåser bort och vi kör lite gädda i en mar istället. Vi drar snipor och framåt kvällen drar Rasmus en fin 4 kilos på klassiska Ran-draget. 
Väderprognosen för lördagen såg inte så ljus ut heller, hård sydvästan och kraftiga lågtryck med regn och hagel. Inget väder för att ta sig ut på öppet hav. Vi kör öring istället! Trolling och spinnfiske. Vi testar flera olika platser som ser bra ut och jag lyckas fånga en fin bonusfisk, en näbbgädda ca 600gram, min första så PB på det. 
Det pumpar in ett oväder i halvtimmen och det river verkligen i vinden. Efter att ha lokaliserat bra botten för öring har jag en följare. Vi driver och kastar och tillslut ropar Rasmus, Fisk! Han har nött med sin yo-zori och nu sitter den där. En nervös men kort fight så håvar vi en riktigt fin öring. 2.8 kilo och nytt PB för Rasmus, riktigt kul, grattis! Den fisken fick upp vår motivation trots missat laxfiske. Jag har ett hugg av en mindre öring men lyckades inte kroka den. Såg när den kom farande i det klara vattnet. 
Jag drar någon näbbgädda till på spinn men mer blir det inte. 
Nöjda över öringen drar vi oss tillbaka till stugan och firar med öl och entrecot! 
Vi har laxen kvar och det är en utmaning att komma i kontakt med den, speciellt om man inte kan ta sig ut med en stor trollingbåt. Nästa gång går vi ut när vädret är lugnare och då ska de upp!!!

Inblåsta, liten fotorundvandring i byn istället

Gädda ca 4 kilo

Där ute går laxen

På plats över 30m kurvan

Driftmete med ballonger som flöte

Riktigt fin morgon

grymt laddad på att få drilla storlax

näbbgädda som tog ett litet flutterspoon under havsöringstrollingen

spinn i regnbågens tecken. ovädrena avlöste varandra

torsk

trolling runt öarna i jakt på öring

Troféfisken, PB´t för Rasmus, 2.8 kilos silver!