söndag 29 juni 2014

Rusken Open 2014

I helgen arrangerade jag och några småländska fisketokar den fjärde upplagan av göstävlingen Rusken Open. Förväntningarna är som alltid högt ställda när det gäller gösfiske. Speciellt när det är tävling.
22 lag kom till start och nu kan man verkligen se trenden i gösfiske. Det är vertikal som gäller. Trollingbåtarna är som bortblåsta från sjöarna. 

Tävlingen pågår i sex timmar och det är total längd samt C&R som gäller. Vi har även en live-rapportering dit man mmsar in bilden på gösen till sekretariatet och så kan man följa ställningen på hemsidan. Väldigt skoj när man undrar hur man ligger till.
Det som inte får hända hände oss arrangörsteam. Efter start några hundra meter ut dör motorn. Dresa konstaterar då att någon stulit bensintanken när båten stått parkerad utanför huset! Mycket tråkigt att folk inte kan låta saker vara i fred! :(
Bogsering av grann-laget in till land igen. Då bryter ett enormt åskoväder ut som varar i över 1,5 timme så tävlingen avbryts för att senare återupptas. Fisket är trögt, kallt klimat gör det inte bättre.

Vi lyckas få motorn att suga bensin ur en lånad 5 liters dunk så vi får lite fisketid. Några små gösar samt en godkänd som räddar vår heder. 
Vinnaren av årets upplaga blev Team TWK/Diablo med Mattias Ekdahl och Jonas Frodigh. 9 gösar med total längd på 574 cm. Bra jobbat denna tuffa dag! Värt att notera är att det är första gången vertikalfiske segrar. Övriga år har mete dominerat.
Topp 3. För hela resultatlistan se www.ruskenopen.se
Nästa fiske blir förhoppningsvis mälargös!

LAGNAMN
BÅT
L(cm)
ST
Team TWK / Diablo155749
Team STORGÖSTA114628
Team TBF124478





Team Fin-S. Ola, Robert och en koncentrerad Andreas bakom ratten :)
Genomgång av regler 




Inväntar starten


Bogseringen...

Gös i vart fall, en godkänd 46cm.

Icke godkänd!


Segrarna i Team TWK/Diablo

Lite grillning och mer fiskesnack innan man kör hemåt. 

lördag 21 juni 2014

Dagen efter midsommarafton

Helan gick igår och den eventuella baksmällan botas med att åka ut i skärgården där alla stockholmare invaderat varenda kobbe och vik. Skönt för alla stadsbor att komma ut i naturen!
Fisket var väl si så där, lite på lågfart så här dagen efter. Men några var inte mätta efter sill och laxfrossan och behagade hugga en saftig grön jigg. 
Något kylslaget var det. Nästa helg går Rusken Open av stapeln. Efter det blir de en summering av tävlingen här :)
Skitfiske och glad Midsommar!



Gällnö! Mysigt!

Come to daddy

Sådär ja!

Jag är hungrig, jag äter något som är 100 gånger större än mig själv, det är väl smart :)


Två ledsna öar som intagits av skarvkolonin. 

söndag 15 juni 2014

Semesterkänsla ute i mellanskärgården

Jag har gått med i en anrik sportfiskeklubb. Genom klubben får man låna klubbåtar så premiär för det idag. Gummiracern kommer inte pensioneras eftersom den är smidig i de vatten man inte har tillgång till båt eller besvärliga iläggningsplatser. Kommer rusta den för gösfiske i mälaren samt extrabåt vid vertikalfisket nere i småland.

Började kamma av några grynnor och testade ifall abborrarna var hemma. Det var dom inte. Klarblå himmel och nästan vindstilla. Byte av plats men inga borrar. Det mulnade på något samt en lite friskare vind så jag tog beslutet att plocka fram gäddgrejerna istället. På med blåvit söderjigg och pang! Första kastet gav en "2a". Kast 2 och 3, ja pang igen av pigga efterleksgäddor på samma fläck! Inga bjässar men väldigt skoj fiske. Nöter på men det verkar dött. Som sagt, ett testfiske med ny båt och VM-matcherna väntade så begav mig hemåt men taggad inför nästa fiske! 


Vindstilla ute på Sandöfjärden

Das båt. Mix-Buster, väldigt stabil att spinnfiska ifrån.

Pike!

Utan Bagan på Rojos toscakaka blir de ingen fisk. 

skrevar med gädda. Förhoppningsvis blir det bättre bilder
med GoPro kameran som snart gör entré i båten :)


söndag 8 juni 2014

Småländsk Gös

Nationaldagshelgen spenderades nere i småland och det blev några timmar på gössjön St. Nätaren (svenska rekordet på gös togs här för någon vecka sedan)
Jag och Fredrik a.k.a Bagan prickskjöt gös och testade lite nya vertikalprylar. Slimteez 6 tum var den som levererade bäst denna dag. Inga jättar men ett kul fiske då vi hittade ekon. Ca 10-12 st lyckades vi kroka på ett eftermiddagspass.
Trollade även en eftermiddag i Rusken och klippte en 2,5kilos i hård vind. Annars trögt där.
Laddar inför nästa fiske då vi arrar gösfisketävlingen Rusken Open 2014.
Kika på hemsidan ruskenopen.se för anmälan av lag.


gös tagen pelagiskt på 4-5 m över 12.

det går många små på en stor, det vet Bagan om ;)

ännu en gös.

söndag 1 juni 2014

Efterleksgädda med västgöte!

Långhelgens fiskerapport kommer några dagar efter själva fisket. Får skylla på för mycket after-fish och alldeles för god öl och härligt sällskap :)
I torsdag och fredags hade jag äran att få visa göteborgaren och tillika goda vännen Jimmy skärgårdens gäddor.
Förutsättningarna var väl inte helt hundra då torsdagens fiske skedde i klarblå himmel medans fredagens i regn och låga temperaturer runt 8-10 grader.
Vi nötte på och lyckades skrapa ihop 4 gäddor dag 1 samt att jag hade en följare på uppskattningsvis 5-6 kg efter som vände precis bakom motorn. Ljusa beten melodin för dagen.
Dag 2 och vi var på plats i vikarna igen. Ett envist regn och frisk nordan gjorde att vi fick jobba hårt för att knäcka dagens kod (och hålla värmen). Lite mörkare färger var det gäddorna föll över. Har de senaste passen kört stenhårt med Söderjiggen 25 cm riggad med antingen shallowskruv eller lätt jiggskalle och jag är imponerad! Väldigt fin gång och lättfiskad. Tillsammans med det nya svartzonker åtta-sexan lirar den kombon perfekt :)
Tre gäddor blev fredagens resultat samt att jimmy bommade en följare som högg strax innan båtkanten. Inga jättar men kul fiske i alla fall. 

Nästa fiskepass blir pelagiskt prickskytte efter gös i de småländska supersize-gös-vattnen! :P Hoppas på nya rapporter efter nationaldagshelgen. 
Mot gäddan..

5 min på första stället sen small det för Jimmy. 


Bytte färg på söderjiggen och då hände det plötsligt :)

sen fortsatte den att leverera

och så här ser den ut riggad och klar.