söndag 29 mars 2015

Mässa och gädda

Förra veckan besökte jag sportfiskemässan i Jönköping. Hittade några fynd men inte lika många som förra mässorna. Men det är väl att man blivit lite kräsen också vad man köper för prylar :)
Fick tag på ett Savagear MPP 8 fots spö upp till 25g i alla fall samt lite nya gäddbeten!

Dessa beten fick premiärkastas denna helg och redan efter 3e kastet smäller en gädda på. McHybrid rödsvart har presenterat sig.
Jag provade lite nya områden som jag tyckt såg heta ut via satellitkarta. Och visst höll de fisk men inga stora denna tur. Rödsvart hybrid och mcrubber dominerade dagen som var ganska mulen och alldeles för lite vind i mitt tycke, stundtals bleke vilket försvårade fisket i det klara vattnet.
En annan båt låg i samma vik och de hade då 11 gäddor på 4 man så det går absolut ha fint fiske, bara man lokaliserar dem kan de stå väldigt tätt. Jag valde att fiska ganska grunt denna gång medans de hade fått de flesta på 4-6 m. Vattentempen pendla mellan 3.5-4 grader. Ett roligt fiske med flera upp samt mycket stötar. 

Dagen började kl 9 med att smaka på jonas 30-års present :)
Sen bar det iväg till elmia.


Bagan kollar gäddbeten


Gäddshow med SZ, Trumman mfl.

och så till helgens gäddkavalkad:



Dagens vinnare :)
Lugnet före stormen, skärgårdslivet har inte riktigt börjat än.

söndag 15 mars 2015

De tusen kastens fisk..

I helgen var det riktat fiske efter östkustens storvuxna Havsöringar, även "de tusen kastens fisk" av en viss anledning.

Lördagens fiske körde jag och Rasmus, runt grinda. Mycket trögt trots kalasväder, dock en kylig nordan. Vi nötte av grundvikarna med sandbotten men ingenting. Senare på dagen har jag dock en följare efter som vände precis utanför båten. Den gick inte locka till hugg igen. Rasmus tros ha haft något hugg också. Efter några hundra kast senare och att solen gått ner bryter vi. Två pass öring avklarade i år utan hugg...nu va alla förhoppningar på morgondagens guidning.

Söndag morgon kl 0550. Klockan ringer och det är dax att kliva upp. Inte många timmars sömn, då man har legat spänd med tankar kring den gäckande öringen.
Kl 0730 möter jag, kollegorna Henric och David upp vår guide, Robert Andén. Även känd från filmserien svenskt fiske och en legend bland fiskeguiderna.
Efter kl 8 är vi ute på sjön och börjar fiska av en grund vik..vi kastar med olika beten och det hinner inte gå lång tid  10-20 kast? föräns Davve skriker, jag har fisk! Ett stort plask snett bakom båten och snabb håvning. Havsöring, 2.9 kg, 70 cm! Grattis....det va just dom där tusen kasten...killen har inte fiskat på hela året! Snacka om flyt, men superskoj att det kommer upp så tidigt, det sporrar oss ännu mer på ett bra fiske.
Dagen flyter på, inga följare eller hugg.
Vi lunchar en fin grillunch i klarblå himmel och vårsol. Efter detta känner vi oss riktigt taggade, Robban vår guide säger att han tror de blir minst 2-3 st kontakter i em
 och det visar sig mycket rätt. Vi hittar en kant där vi ser flera stora följare och snart sitter Henkes första! En fin 2,4 kilos. Nu började dagen räddas för många i båten, utom mig...henke plockar ytterligare en liten som får gå tillbaka och har x antal följare.
Mina tankar börjar förflyttas från förhoppning till, jag har väl några tusen kast kvar tills min första.. men sen så! Ny plats, drift från oväntat håll och guiden säger till mig, kasta där. Vicke-vobblern landar på rätt ställe, vev-vev-vev-PANG! Hugget är distinkt och jag ser direkt att det är en fin havsöring. Det blir en relativt snäll fight. Min första östersjööring va hemma, 1300 gram och 53cm. En riktigt fin avslutning på dagen. Alla har fått fisk, och vi slog tydligen gäddfiskarna i antal också denna dag vilket talar för att de va öringens dag :) Men som sagt, Nu har jag verkligen tusen kast igen tills nästa kommer. Det är de som är utmaningen och tjusningen med fiske, inte bara åka ut och hämta.

Hårt slit lönar sig alltid! Tills dess tighta linor.

morgonstund har guld i mund

och de tog David sanning på. 2.9kg 70cm! Grattis!

det gick fort med 150 hästaren

das båt

smakade mycket gott!

Och Henrics 2.4a. Den ska du va riktigt nöjd med :)

Tillslut, författaren själv med en supersnygging! 53cm.
Vilken dag :D




söndag 8 mars 2015

Den årliga Torskresan på östersjön...


Just det! Torskresa, inte till tallin dock. Vi var ett glatt gäng på 8 pers som drog ut med Falkens fiske och skepparen Ulf. Jag har åkt flera gånger innan och vi har alltid haft bra fiske så här års. Det är nu man har chans på riktig gristorsk på upp mot 20kg+. Och mycket får man också!

Dagen innan ringer min kompis och han hade fått ett samtal från skepparen som undra om vi verkligen ville ut, det skulle blåsa mellan 8-13 m/s och det kunde gunga en del.
Vi ville inte ställa in resan så vi körde på. Efter en lagom resa på 65 mil från Stockholm till Skåne va det dax för några timmars sömn. Upp i ottan och iväg 06 på morgonen. Visst det blåste en del men förförra gången va det kuling, och åksjuketablett hade man ju svalt så det skulle vara lungt....
Jo förvisso, efter halvtimman ut börjar den ene slänga sig ut över relingen och mäska, sen kille nr 2, och nr 3.. Det gick några timmar i det hårda vädret och vi fiskade på över vrak. Fisk kom upp så det var fullt upp att göra. Sedan efter en förflyttning ut mot ett stenigt område, då kom det plötsligt. Riktig obehaglig känsla. Fick kasta mig mot relingen, sen va de kört, jag var sjösjuk! Och vi hade knappt varit ute halva tiden. Det var bara försöka fiska på men det var svårt, man tappade så mycket energi efter att ha tömt frukosten till torskarna. Så tempot gick ned för min del, för vissa andra hade tempot gått ner till att ligga ned och önska att de vore hemma i sin säng istället. 
Fisket var helt okej även om de stora uteblev. Största i båten va nog runt 4-5 kg. 
Människans sämsta grej är ju att vi glömmer så lätt, men det kanske är en fördel för nästa år åker vi nog igen, för då har vi glömt hur dåligt och hur liten man känner sig mitt ute på havet en kall marsdag.

Redan nu är fiskesuget tillbaka och nästa rapport blir efter en tur med guiden Robban Andén och havsöringsfisket. Tills dess, tighta linor!


Ett litet smile, än vet vi inte vad som väntar.

Falken


Film på Youtube för er som klarar sjögång ;)

söndag 1 mars 2015

Förhandstitt på nya TPM-loggan

Lagom till sportfiskemässan kommer jag och Fredrik aka. Bagaren att få hem vår nya teamwear T-shirt med vår logga på. Version 1.0
Ett provtryck för att kolla hur det ser ut. Kul att personlig-fiera det man har på sig samt om vi är med på tävlingar så visar vi vilket lag man ska akta sig för ;)