söndag 30 september 2018

Sniprally deluxe

Åkte ut en sväng på gäddfiske i den hårda blåsten. Det blåste hård västvind idag och växande molnighet med ganska mycket sol. Vattnet har sjunkit ner mot 11-11,5 grader nu så de är högtid för gäddorna. Började med en klassisk mcrubber 21cm i motoroil och första driften ger fisk, liten en. Förflyttar mig några minuter till en annan vass och där smäller några mindre till på. Vevstoppshugg allihopa. Solen bryter igenom och det blir trögare så åker vidare till en vik där det blåser på rejält, elmotorn håller knappt båten i de starka kastvindarna så svårt att fiska av noga. Eg bara ankare som funkar en sådan här dag. 
Mcrubbern slutar leverera så hänger på den gamle bombern som funkat tidigare i höst. Inom några minuter har jag nog landat och återutsatt 4 gäddor till och haft flera hugg. 

Dagens 3 musketörer. Beten med flash i de klara vattnet. Mcrubber motoroil, Westins Jätte 17cm flytande samt Bomber 16A flytande. Ett tips är att plocka bort mittenkroken på wobblerna då de bara sätter sig ännu värre och gör de svårt att kroka av smidigt. Betet får lite mer rull utan mittenkrok. 

Nu hugger det överallt på wobblern som fiskas rätt aggressivt men med vevstopp då och då. Efter många snipor nöjer jag mig och gör en längre förflyttning för att se om de går lite större gäddor där. Bombern levererar igen och dagens största på 71cm kliver på. Återigen i vevstopp! Kul med wobblerfiske med haspelspö! Testar en jätte i kopparfärg som jag tänkte måla om men de får jag nog avvakta med för det smäller på omgående. Driftar av 100m vass och jätten plockar några till. Slutresultatet blev kring femtontalet gäddor.
Kan tänka mig att de snabbt flashande wobblerna lockar mer smått därav resultatet men det gav bra erfarenheter inför kommande fisketävlingar då de gäller att försöka fylla pappret och dessa beten kan nog bli avgörande när de stora gummibetena och jerkbaitsen inte triggar de mindre (men tävlingsgodkända) gäddorna. 

En av väldigt många snipor idag

Drog på 20g päronbly på mcrubbern, då högg denna vid en djupvass

71an blev dagens största


söndag 16 september 2018

Finvädershugg i södra skärgården

Idag hade jag fått äran att följa med bröderna Jack och Jim till deras hemmavatten kring Nynäshamn och innanvikarna. Var supertaggad och efter 9 tiden var vi ute på sjön. Jim körde fram till ett superhett gäddställe med fina kanter överallt. Det blåste frisk sydväst-väst och med klarblå himmel är det inte det enklaste att få kontakt med dem men kanter där det blåste på är att föredra. Vattentemp på ca 15-16 grader. 
Idag började jag med lite hårdbeten för att söka av. Ett ganska snabbt fiske för att täcka ytor. Flashiga beten som ger mycket väsen av sig. Det visar sig vara trögt hela förmiddagen med endast några få små upp. Jack lyckas dra den första. Jag och Jim har mycket följen. 
Tillslut lossnar de och en liten kliver på för mig. På en blåvit seekershad i ett vevstop. 
Vi fiskar oss längs med vassarna och det är verkligen många båtar i dessa områden. Guider och privata båtar driftar av samma vassar ser man. Vi glider förbi ett par ofiskade vassar och lyckas peta upp några till. Ran-draget levererar för mig :) Sen hugger de på en snabbt fiskad rapala super shad rap. Ut längs med en djupvass klippe jag en lite finare på en klassisk Mcrubber blåvit. Vi tar en lunchpaus och grillar fina korvar och hoppas på bättre fiske efter lunch. 
Vi förflyttar oss längre inåt och börjar nöta av vindutsatta kanter. Plötsligt börjar det hugga och inom 15 minuter har vi nog landat 4 gäddor till samt att jag bränt en bättre, kanske 80cm fisk. Westin shad teez 15cm i guldmört börjar leverera nåt otroligt i hugg. Snabbt fiskad med en 10g skalle över gräset ger utdelning, skoj fiske nu. 
Mot sen eftermiddag lyckas Jack få dagens största på en jerkbait med mycket rassel i. Ca 2.5-3kg uppskattar vi den till. Jim drar några mindre på sina The pig jerk!
Vi kan summera att det högg och följde mycket i de soliga vädret. Inga jättegäddor men riktigt skoj fiske då de högg på de mesta lite varstans! Veritas haspelspöt känns riktigt fint och det invigdes med ett par gäddor. Nu är gäddsäsongen igång på allvar och med sjunkande vattentemp har vi fina förutsättningar på bra fiske framöver! Tack Jack och Jim för en minnesvärd gädd-dag!
Beten som levererade idag:
The Pig i olika färger
Mindre crankbaits och salmo jerks
Westin Swim papegoj
Rapala supershad rap grå mört
Ran-draget
Storm seekershad bluegill
Mcrubber 21cm blåvit
Westin Shad teez guldmört


Jack med dagens största

En av många gäddor som nappa idag. Den tog en Mcrubber blåvit

RAN-Draget funkar fint. Den högg i ett spinnstop

Första för dagen!

Kanonfint väder



lördag 15 september 2018

P1 podcast om fisken i Östersjön

I veckan lyssnade jag på P1 om hur fisken mår i Östersjön och vad som händer. Värt att lyssna här:
https://sverigesradio.se/avsnitt/1144250

Imorgon blir det fiske igen. Nere kring Nynäshamn. Har köpt ett nytt haspel på Söders, ett Abu veritas v2 8 fot. 40-100g. Utgående ur sortimentet , bra pris:) men ett riktigt skönt spö när de kommer till haspelfiske för lite grövre jiggar, spinnerbaits och wobblers. Har haft ett Savagear Mpp som funkat ok men det känns en aning svampigt då det är mer helaktion i den klingan. Jag vill ha mer rappt och styvt spö även om jag inte fiskar allt för tunga grejer med haspel. Utvärdering kommer så småningom. 


söndag 9 september 2018

När en klassiker gör comeback!

Det blev en gäddfisketur i lördags för att komma igång igen efter en sommar med mest abborrefiske. Jack och hans bror Jim gästade i båten idag, båda supertaggade att fiska gädda. 
Vi körde några ställen som brukar leverera men det var trögt. Vi fiskade alla med olika beten för att se vad som gällde idag. Jim började med flera hugg på sin Pig-jerk men de var svårkrokade.. tillslut lyckas Jack få en liten på en salmo slider. Nu verkar en huggperiod kommit igång och det missas flera gäddor till. Själv sliter man utan något upp. Vi tar lunchbreak för att fylla på energiförrådet. De brukar ju gå bättre efter fika för min del. Vi passar även på att byta område och glider in i lite mer skyddade vikar med mycket gräs. Mina gummin och westin swim vill inte leverera..The pig fortsätter locka till hugg..
Jag rotar fram en gammal bomber 16a i svartsilver o plockar fram haspelsettet. Första kastet och smack! En liten upp! Wobblern levererar direkt. Några kast till och en till gädda upp! Nu rullar det på och det hugger fler gäddor. Jim och Jack landar också några till. 
Sista stället innan vi behöver dra oss tillbaka mot stan. Jag drar ett fint kast mot vassen och kör klassiska start-stop metoden á la bröderna Andén och det ger utdelning. Dagens största gädda krokas, landas och återutsätts. Kul avslutning på en rolig dag med många hugg. Vattentempen låg kring 18-18.5 grader och en fin sydvind låg på. Något mulet.

Dagens största

Liten men skoj

Jack med hans första gädda för dagen

Bomber 16A, riktig klassiker i gäddsammanhang