söndag 16 september 2018

Finvädershugg i södra skärgården

Idag hade jag fått äran att följa med bröderna Jack och Jim till deras hemmavatten kring Nynäshamn och innanvikarna. Var supertaggad och efter 9 tiden var vi ute på sjön. Jim körde fram till ett superhett gäddställe med fina kanter överallt. Det blåste frisk sydväst-väst och med klarblå himmel är det inte det enklaste att få kontakt med dem men kanter där det blåste på är att föredra. Vattentemp på ca 15-16 grader. 
Idag började jag med lite hårdbeten för att söka av. Ett ganska snabbt fiske för att täcka ytor. Flashiga beten som ger mycket väsen av sig. Det visar sig vara trögt hela förmiddagen med endast några få små upp. Jack lyckas dra den första. Jag och Jim har mycket följen. 
Tillslut lossnar de och en liten kliver på för mig. På en blåvit seekershad i ett vevstop. 
Vi fiskar oss längs med vassarna och det är verkligen många båtar i dessa områden. Guider och privata båtar driftar av samma vassar ser man. Vi glider förbi ett par ofiskade vassar och lyckas peta upp några till. Ran-draget levererar för mig :) Sen hugger de på en snabbt fiskad rapala super shad rap. Ut längs med en djupvass klippe jag en lite finare på en klassisk Mcrubber blåvit. Vi tar en lunchpaus och grillar fina korvar och hoppas på bättre fiske efter lunch. 
Vi förflyttar oss längre inåt och börjar nöta av vindutsatta kanter. Plötsligt börjar det hugga och inom 15 minuter har vi nog landat 4 gäddor till samt att jag bränt en bättre, kanske 80cm fisk. Westin shad teez 15cm i guldmört börjar leverera nåt otroligt i hugg. Snabbt fiskad med en 10g skalle över gräset ger utdelning, skoj fiske nu. 
Mot sen eftermiddag lyckas Jack få dagens största på en jerkbait med mycket rassel i. Ca 2.5-3kg uppskattar vi den till. Jim drar några mindre på sina The pig jerk!
Vi kan summera att det högg och följde mycket i de soliga vädret. Inga jättegäddor men riktigt skoj fiske då de högg på de mesta lite varstans! Veritas haspelspöt känns riktigt fint och det invigdes med ett par gäddor. Nu är gäddsäsongen igång på allvar och med sjunkande vattentemp har vi fina förutsättningar på bra fiske framöver! Tack Jack och Jim för en minnesvärd gädd-dag!
Beten som levererade idag:
The Pig i olika färger
Mindre crankbaits och salmo jerks
Westin Swim papegoj
Rapala supershad rap grå mört
Ran-draget
Storm seekershad bluegill
Mcrubber 21cm blåvit
Westin Shad teez guldmört


Jack med dagens största

En av många gäddor som nappa idag. Den tog en Mcrubber blåvit

RAN-Draget funkar fint. Den högg i ett spinnstop

Första för dagen!

Kanonfint väder



Inga kommentarer:

Skicka en kommentar